Правителството възстанови 454 млн. лева ДДС за 12 дни
17.07.2013 | 10:00
Правителството възстанови 454 млн. лева ДДС за 12 дни
Промените в Закона за обществените поръчки влизат в НС до две седмици

За периода 1-12 юли е възстановен ДДС в размер на 454 млн. лв., като от тях 60 млн. лв. са просрочия за 1215 малки и средни предприятия. Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов заседание на парламентарните  комисии по икономическа политика и туризъм и по бюджет и финанси информация .

Чобанов изтъкна, че това е равно на средномесечния размер на възстановявания ДДС през първото полугодие на 2013 г., когато от ДДС в бизнеса са се връщали по 460 млн. лв. месечно.

По време на заседанието вицепремиерът Даниела Бобева представи законодателната програма на правителството в икономическата и финансовата област, информират от правителствената пресслужба. 

Бобева посочи, че отправни точки за разработването на мерките в икономическата област са програмата на правителството и препоръките на Европейската комисия  към Конвергентната програма на страната ни. Тя изтъкна, че основните задачи са свързани с разширяване на достъпа на малки и средни предприятия до обществени поръчки, намаляване на административната тежест и разрешителните режими, изплащане на просрочените задължения, реформа в работа на Българската банка за развитие.

Първите големи промени в бизнес средата ще бъдат търсени с промени в Закона за обществените поръчки. Тяхната цел  е процедурите да станат по-прозрачни, да се поощрява конкуренцията и да се създаде възможност повече обществени поръчки да се изпълняват от малки и средни фирми.

Промените, които вицепремиерът представи пред депутатите, са направени, след като са разгледани 297 конкретни писмени предложения от 24 професионални и браншови организации, профсъюзи и други неправителствени организации и граждански движения, органите, осъществяващи контрол по прилагането на ЗОП, одиторски организации, народни представители, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), възложители и от граждански движения и граждани.

"Законопроектът съдържа конкретни мерки, насочени срещу конфликта на интереси, личното облагодетелстване и корупцията. Той не изчерпва всички открити въпроси и не дава отговор на всички проблеми. Неговата цел е да отговори на тези от тях, по които съществува оформено обществено съгласие", посочи Бобева. Според нея отговорът на всички проблеми ще бъде даден в нов ЗОП, който ще бъде транспонира три нови директиви на ЕС за обществените поръчки и концесиите, които се очаква да бъдат приети от Европейския парламент до края на 2013 г. и са със срок за транспониране 2015 г.

За първи път се въвеждат мерки, които са разработени на база на антикорупционен анализ, извършен от Центъра за превенция и противодействие  на корупцията и организираната престъпност, и които гарантират качествено нова антикорупционна превантивна дейност  на държавата.

Законопроектът не предвижда и не води до никакви натоварвания на републиканския бюджет, изтъкна вицепремиерът. Тя каза, че правителството се стреми документът да бъде внесен в Народното събрание до две седмици, за да може да бъде разгледан  от парламента още в началото на септемврийската му сесия.

Промените в ЗОП са изпълнен ангажимент, поет в програмата на правителството в частта й „За бизнеса“, подчерта Даниела Бобева.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти