500 млн. евро инвестират в проекта "Супер Боровец" за 5 години

08.10.2007 | 12:53
по статията работи: Лили Бончева
Във водния сектор в Самоков през следващите 4 години ще бъдат инвестирани 30 млн. лв.
500 млн. евро инвестират в проекта "Супер Боровец" за 5 години

500 млн. евро ще бъдат инвестирани в следващите 5 години (2007 - 2012 г.) в проекта "Супер Боровец". Това каза премиерът Сергей Станишев, който присъства на официалната церемония по "първа копка" на туристическия комплекс край Самоков.

Изпълнението на проекта ще бъде разделено на два основни етапа, съобщи кореспондентът на Econ.bg Апостол Апостолов. Общата застроена площ на жилищните имоти и хотелите ще бъде над 623 хил. кв. м. В комплекса ще бъдат изградени 40 км нови ски писти, лифтови системи и поддържаща техника, както и различни спортни и развлекателни съоръжения

Инвеститорите възлагат големи надежди на архитектурния облик на курорта, отчитайки богатото културно-историческо наследство в региона. Очакванията са комплексът да се превърне в целогодишна туристическа дестинация с множество атракции и 5-звездни хотели.



Партньори в "Рила-Самоков 2004" АД - дружеството, което развива проекта Супер Боровец, са "Боровец инвестмънт" ЕАД с дял от 67%, включващ Equest Balkans Ltd и Държавния фонд на Султанат Оман; Община Самоков с 25% и Главболгастрой с 8%.

Проектът "Супер Боровец" не засяга нито една от защитените зони - нито лифтовете, нито пистите, влизат в Националния парк "Рила", каза на кметът на община Самоков Ангел Николов. Според него е излишно да се преекспонира въпросът за въздействието върху околната среда, защото в пет тома учени са направили обоснована ОВОС на проекта. От своя страна изпълнителният директор на "Рила - Самоков 2004" АД Георги Крумов бе категоричен, че нямаше да бъде даден старт на проекта, ако съществуваше някакво съмнение за вреда върху природата.

По време на днешната церемония министърът на регионалното развитие и благоустройството сподели, че днес е било подписано споразумение между оглавяваното от него ведомство и община Самоков, с което общината става собственик на общинската и прилежащата ВиК инфраструктура. Предвижда е през следващите 4 години да бъдат инвестирани 30 млн. лв. за развитието на водния сектор в Самоков.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...