Борисов: Държавата ще си прибере всичко дължимо от ЕРП-тата

08.04.2010 | 12:24
по статията работи:
Според премиера бъдещето на трите дружества зависи от тяхната диалогичност
Борисов: Държавата ще си прибере всичко дължимо от ЕРП-тата

С дивиденти от ЕРП-та правителството се надява да компенсира 450 млн. лв., които няма да влязат в бюджета заради решението на Конституционния съд. Това обясни пред журналисти в село Долни Воден премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС. В допълнение той запита защо няма инвестиционен план, по който са правени договорите за продажбата на енергия.

Лобистки и корупционни интереси личат като се погледнат договорите с ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН, отбеляза Борисов. По думите му споразуменията между дружествата и държавата позволяват печалбата, която се генерира, да не се знае къде отива и се закани утре да посочи виновните за това.

Днес следобед Борисов ще се срещне с представители на електроразпределителните дружества и ще обсъди с тях условията за дивидентите. Аз ще бъда много взискателен и много точно ще им проверя всичките им инвестиции. Всичко, което държавата е пропуснала да се го прибере, ще си го прибере, категоричен беше той.

Одържавяването на дружества зависи изцяло от тяхната диалогичност и "дали ще продължат със старите си практики", обясни още Борисов.

Впоследствие срещата между трите електроразпределителни дружества и държавата се проведе в сградата на Министерството на финансите. Тя продължи около 2 часа и след нейния край представителите на ЕРП-тата напуснаха сградата тайно от медиите и не дадоха изявления за това какво се е случило по време на разговорите, предаде Агенция "Фокус".

За ДКЕВР

Държавният регулатор (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране) трябва да обясни "защо толкова години са държани тези високи цени", призова премиерът. Той добави, че правителството ще разгледа всички протоколи от заседанията на комисията, от които ще се види "кой как е гласувал".

Борисов не отговори дали ще потърси лична отговорност на бившия председател на енергийния регулатор Константин Шушулов: Всичко, което ми го дадат, ще ви го дам и ще сезирам прокурора. В допълнение той увери, че толерира поведението на прокуратурата и я призова да бъде още по-безкомпромисна.

"Всичко опира до две думички - политическа воля", коментира Борисов. По негово мнение именно от тази политическа воля са се ръководили членовете на борба на ДКЕВР.

Отговорът на ЕРП-тата

За петте години, откакто работи в България, електроразпределителното дружество ЧЕЗ е инвестирало 368 млн. лева, от които 94 млн. лева - през 2009 г. В допълнение от чешката компания посочват, че обслужават 2 млн. клиенти и осигуряват работа на 4300 служители.

От Е.ОН съобщиха, че от 2005 г. до края на 2009 г. дружеството е инвестирало в електроразпределителната мрежа на Североизточна България над 300 милиона лева. От дружеството посочват като доказателство построените подстанции и постигнатото значително намаление на броя и продължителността на прекъсванията на електрозахранването.

Цялата получена до момента печалба е реинвестирана в електроразпределителната
мрежа, посочват от още от Е.ОН, цитирани от БТА.

От ЕВН посочиха, че са готови за пряк диалог с институциите по всички въпроси. От компанията добавиха, че през последните пет години - от приватизацията през 2005 г. до края на 2009 г., са вложили общо около 620 млн. лева, включително за ремонти на цялата територия, обслужвана от дружеството в Югоизточна България.

Какво стана ясно по-рано днес от думите на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова и председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев може да прочетете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.05   853 г. – Олаф I, син на краля на Норвегия, оглавява викингите в Ирландия и обявява за нейна столица Дъблин. 1455 г. – В Англия започва Войната на розите. 1762...