Задават се протести*

19.10.2010 | 15:14
по статията работи:
Синдикати и лекари готвят съвместни действия. Бизнесът е разочарован. Бюджетът на НОИ беше отхвърлен
Задават се протести*

*Информацията е актуализирана в 17:30 часа

Синдикатите и БЛС започват подготовка за общи протести

КНСБ, КТ "Подкрепа" и Българският лекарски съюз започват подготовка на общи протестни действия заради това, че правителството не спазва споразумението за здравната система.

БЛС се подготвя за протестни действия, по-късно днес Националният съвет на съюза вероятно ще излезе с решение, каза пред журналисти председателят на БЛС Цветан Райчинов, който участва в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Райчинов излезе пред журналисти с представители на ръководствата на двата синдиката.

Утре двата стачни комитета се събират на съвместно заседание в подкрепа на лекарите и евентуално за бъдещи действия срещу пенсионната реформа, каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, цитиран от БТА

Преди днешното заседание на НСТС, БЛС поиска оставката на министъра на финансите Симеон Дянков. "Министър Дянков е крайно време да пътува зад океана, този човек е вреден за цялата страна", заяви Райчинов.

Райчинов показа на журналисти скъсано от него споразумение, подписано с правителството преди десетина дни. Правителството няма намерение да изпълни нито една точка от това споразумение, освен запазването на размера на здравната вноска, каза Райчинов. Според него целта на споразумението е била единствено да се спрат протестите.

Никой не е имал намерение да го изпълнява, най-малкото - министър Дянков, заяви Райчинов. В отговор на въпрос дали ще потърси като гарант премиерът, Райчинов каза, че това е безсмислено. Той се е подписал като гарант и ако не може да контролира и да въздейства като премиер на хората под него да изпълняват поетите ангажименти, значи и той се отказва от изпълнението им, каза Райчинов. За съжаление, за мен това, което се случи, е просто една голяма лъжа, допълни той.

Парите ще отидат в министерството, а не в реалното здравеопазване, под предлог че са за реформа, каза Райчинов. По думите му "340 млн. лева отиват в бюджета на ведомството, като бюджетът е разписан така, че да оправи бакиите от тази година и да създаде нови от следващата. По-малко от половината са парите за реално здравеопазване, а за болниците са разписани по-малко с 58 млн. лева от тази година", каза Райчинов.

По думите на президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев министър Дянков се е позовал на статута на НСТС, който има консултативен характер и решението вероятно ще бъде взето без подкрепата на социалните партньори. "Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима ума", добави той.

Тренчев: Договорихме единствено вдигането на вноската за пенсия с 1.8 на сто

Колкото до пенсионната реформа, единствено договорено е, че вноската за пенсия ще се вдигне с 1,8 на сто, а дебатът за удължаване на гратисния период за категорийните работници продължава, обясни Константин Тренчев, цитиран от Dariknews.bg.

Не е ясно и дали ще бъдат договорени промените в Кодекса за социално осигуряване, тъй като финансовият министър Симеон Дянков се подготвял да предложи отлагането им за догодина.

И бизнесът е разочарован

Междувременно стана ясно, че Българската търговско-промишлена палата (БТПП) не подкрепя проектобюджета на общественото осигуряване и промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО). Председателят на палатата Цветан Симеонов, който участва в заседанието на НСТС, каза пред журналисти, че ръстът на пенсионните вноски с 1,8 на сто се посреща с неодобрение от 77 на сто от членовете на работодателската организация.

Предложението вноската да се увеличи с 3 на сто не се одобряваше от 97 на сто от бизнеса, припомни Симеонов. Според палатата плащането на осигурителната вноска трябва да се подели солидарно между работодателите и работниците.

Бизнесът е разочарован, че няма разговор за отказ от увеличение на минималните осигурителни прагове за отраслите, в които не са водени преговори, и в проектобюджета на ДОО е разписано увеличение с 5,6 на сто, което според палатата е неприемливо високо.

Увеличаването с по четири месеца на година на осигурителния стаж се приема от 50 на сто от работодателите.

Работодателите са против и през следващата година да плащат първите три дни болнични, както е през тази година. По думите на Симеонов мярката е била гласувана като антикризисна и е трябвало да важи само до края на 2010 г.

Работодатели и синдикати отхвърлиха бюджета на Държавното обществено осигуряване

По-рано днес Надзорният съвет на НОИ отхвърли бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Работодатели и синдикати гласуваха против бюджета на ДОО на днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ, съобщиха пред журналисти лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев и вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров преди заседанието на НСТС. Бюджетът е отхвърлен с 11 гласа "за" и осем "против", а за да бъде приет е било необходимо гласовете да са петдесет процента плюс един.

По думите на вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов синдикатите са гласували против заради неяснотите около ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд. Той допълни, че за да бъдат отделени пари за пенсиите на категорийните работници, трябва първо да бъде направена промяна в КСО и да се разпише удължава ли се гратисния период за ранно пенсиониране на категорийните работници през НОИ след 2011 г.

Дянков определи днешното заседание като "голям успех и напредък"

В късните следобедни часове заседанието на НСТС и постигнатите резултати бяха коментирани от здравния министър Стефан Константинов и от министъра на финансите Симеон Дянков.

Общо в здравната система за следващата година са предвидени 3,05 милиарда лева, а как ще се разпределят между Здравната каса и ресорното министерство ще се реши до часове. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стефан Константинов, който участва в заседанието на НСТС.

Той съобщи, че 400 млн. лева от бюджета на касата няма да се ползват за следващата година. Сумата ще бъде преведена в бюджета на Министерството на здравеопазването, което се нуждае от около 712 млн. лева.

Лекарският съюз се оттегли от споразумението, скъса документа и трансферът, който тежеше на главата на всички, вече не е нужно да се прави, каза Константинов. По думите му споразумението между БЛС и правителството е било прибързано подписано.

Константинов посочи, че разбира, че председателят на БЛС Цветан Райчинов си е дал сметка за това и е логично неговото действие. Парите, които досега са събирани за здравни вноски, ще си останат и няма да бъдат национализирани, допълни министърът и уточни, че "това означава, че те няма да се ползват за следващата година, защото ще има 400 млн. лева на разположение на нуждаещите се от здраве".

Константинов каза, че догодина поетапно ще започне прехвърлянето на дейности, които са били приоритет на Министерството на здравеопазването, за финансиране от Здравната каса и това ще е стимул за хората да се осигуряват.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване и на НЗОК бяха консултирани на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да могат да бъдат внесени в Министерския съвет и после в Народното събрание, каза от своя страна финансовият министър Симеон Дянков след заседанието на тристранния съвет.

След двуседмични тежки дебати, това е един успех и голям напредък, допълни той.

Дянков посочи, че днес е продължило и обсъждането на реформата в пенсионната система и Кодекса за социално осигуряване. По думите му работодатели и синдикати в следващите дни трябва да се споразумеят по пенсионната реформа, след което на следващо заседание на НСТС да бъдат преразгледан КСО.

Дянков заяви, че след като е скъсано споразумението с Българския лекарски съюз, за министерството това означава, че всички точки в него отпадат. Остава предишният проектозакон, с предишните части на бюджета. Попитан дали бюджетът ще е с излишък в здравната каса, той каза, че натам се върви. Попитан за 340-те милиона лева, предвидени за трансфер от здравната каса в Министерството на здравеопазването, Дянков каза, че трансферът вероятно няма да се случи, но парите за здравеопазване пак ще си останат в здравеопазването. Цялата здравна вноска е насочена за здравеопазване, каза Дянков.

Дянков съобщи, че днес ще има среща с министъра на здравеопазването и неговия екип, представители на НИЗКО и екипите на финансовото министерство, представители на бюджетната и здравната комисии. Идеята е още от днес да се преработят някои части от проектозакона, така че трансферите, които са се били наложили от споразумението, да станат по-лесно, каза министърът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...