Проверяват състоянието на "Общинска банка"

14.11.2011 | 14:00
по статията работи:
Периодът, който ще обхване проверката, е от януари 2010 до октомври 2011 година
Проверяват състоянието на "Общинска банка"

Столичният общински съвет (СОС) гласува представителите му в Надзорния съвет на "Общинска банка" да предприемат мерки за установяване на състоянието на банката.

Периодът, който ще обхване проверката, е от януари 2010 до октомври 2011 година.

Предложението беше прието с пълно мнозинство от присъстващите съветници.

Съветниците дискутираха около въпроса дали проверката трябва да се нарече одит или ревизия. Георги Кадиев от БСП припомни, че до момента са приемани одитни доклади за всяка отделна година. По думите му по-добрият вариант е новите членове на Надзорния съвет да се запознаят с одитните доклади, а ако се установят несъответствия, да се възлага извънреден одит. По думите на Кадиев такъв одит би струвал стотина хиляди лева лева.

По думите на Орлин Алексиев от ГЕРБ на следващото общо събрание на банката предстои да се направи предложение за намаляване на броя на членовете в управителния й съвет. Според Алексиев изводите от проверката на банката ще покажат реалното й състояние към момента.

Припомняме ви, в четвъртък (10 ноември) Българската народна банка (БНБ) отне правото на глас в Общинска банка на пет фирми, свързвани с Христо Ковачки. По този начин централната банка подкрепи Столичната община в опита й да си върне контрола над трезора. Петимата акционери - ЗАД "ОЗК-Застраховане", "Интеркомерс груп плюс" ЕООД, "Търговска асоциация" ЕООД, "Мина Станянци" ЕАД и "Атоменергоремонт" АД, притежават над 25% от капитала на финансовата институция, имат блокираща квота върху решенията на общото събрание и така спираха общината да участва в управлението на банката. Лишаването от право на глас е за шест месеца. На следващия ден (11 ноември) Общото събрание на акционерите в "Общинска банка" прие решение за промяна в състава на надзорния съвет и за промяна в устава на банката.

"С връщането на управлението на "Общинска банка" дадохме ясно послание, че защитаваме интересите на софиянци", каза по-рано днес пред общинските съветници кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

"Показахме, че това става с ясна стратегия и воля", допълни тя.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...