2012 ще е годината на ипотечното кредитиране

04.01.2012 | 14:26
по статията работи: Ралица Стоянова
Наблюдава се стабилизиране на пазара на недвижими имоти
2012 ще е годината на ипотечното кредитиране
Снимка: Sxc.hu

 

Заради дълговата криза в Европа ипотечният пазар ще остане основен двигател на кредитирането през 2012 г. Това заяви управителят на "Кредит център" Тихомир Тошев. По думите му вече се наблюдава стабилизиране на пазара на недвижими имоти, а и това са най-сигурните заеми от гледна точка на банките.

Тошев допълни, че е трудно да се прогнозира как ще се движат лихвите по ипотечните кредити през годината, но вероятно няма да има сериозно отклонение от нивата през 2011 г. Общият спад на лихвите по жилищните заеми за миналата година е около един процентен пункт. В края на годината, въпреки проблемите в еврозоната, банките не са повишили лихвите, но са променили други условия при ипотечното кредитиране.

"Дълговата криза в Европа не се отрази много сериозно на ипотечния пазар. Нямаше повишения на лихвите или имаше някакви отделни промени на условията по някои кредити, но не в посока оскъпяването им", каза Тошев, цитиран от Dariknews.bg. По мнението му именно заради дълговата криза в Европа 2012 г. ще остане година на ипотечното кредитиране и хората ще най-активно ще търсят този тип кредитиране.

През миналата година банките финансираха около 80 на сто от стойността на сделката, като Тошев отбеляза, че към края на 2011 г. е имало промоционални предложения от страна на банките за финансиране до 90% от стойността на сделката. Според него този процент ще се запази на около 80 на сто за монолитните жилища и на 70-80%– за панелните.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...