Иновациите нахлуват в бирената индустрия

14.08.2012 | 15:38
по статията работи: Петя Бързилска
67% от предприятията в пивоварната индустрия въвеждат технологични новости. В бирата се откриват повече антиоксиданти, отколкото в бананите и морковите
Иновациите нахлуват в бирената индустрия

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) 50% от предприятията в пивоварната индустрия се определят като иновативни с въведени технологични, организационни и маркетингови иновации. 67% от предприятията в бранша са с технологични иновации.

За качеството на бирата огромно влияние имат именно технологиите. В подкрепа на това говорят резултатите, получени от проучване на Центърa по биология на храните в София. Предварителните изследвания за установяване на промяната в антиоксидантното съдържание в хода на производството на бира показват, че до голяма степен количеството на антиоксиданти в пивото се дължи на суровините - разнообразните сортове хмел, пивоварния ечемик и получавания от него малц, щамовете дрожди (популярни като „бирена мая”).

Както и при останалите натурални храни, в бирата се съдържат различни по своята природа и значение вещества – протеини, аминокиселини, витамини (особено от групата В), антиоксиданти, полифеноли, минерали, фибри и др. Известно е, че антиоксидантите участват в превенцията и терапията на около 100 вида болести. Интересно е, че в бирата се откриват повече антиоксиданти от измерените в някои плодове и зеленчуци като банани и моркови. При това антиоксидантите в пивото се намират във водоразтворимо състояние и са напълно и лесно усвоими от човешкия организъм.

Над 90% от първоначалното количество антиоксиданти в бирата се набавя от малца. Това е следствие от един забележителен факт – малцуването повишава около 10 пъти антиоксидантния капацитет на използвания ечемик. В крайна различията в суровините обуславят и вариациите в съдържанието на антиоксидантите при пивопроизводството.

Проучването позволява да се индентифицират няколко ключови процеса на редукция на антиоксиданти, както и такива, при които се наблюдава образуване на нови полезни за хората съединения. Например, при отлежаване на пивото за ферментация, дрождите увеличават съдържанието на антиоксиданти около 50%. Степента на нарастване зависи от типа на дрождите, което открива добри перспективи за подобряване на качеството на бирата.

Развитието на изследванията в тази област спомагат за изясняване на някои важни страни на пивоварния процес. Те могат да бъдат основа за разработване на иновации за подобряване на технологиите за производство, както и на усъвършенствани критерии за подбор на суровини.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...